Samen met uw dierenarts kan u voor uw hond een behandelingsplan opstellen. In dit plan wordt overlopen voor welke aanpak uw hond het best in aanmerking komt en wat daarbij komt kijken.
Een eerste stap voor ieder behandelingsplan houdt het wederzijds informeren in. Enerzijds kan uw dierenarts u informeren over wat er komt kijken bij kanker: welke aanpak men kan volgen, hoe men een diagnose kan maken, wat de eventuele ongemakken zijn die hieraan verbonden zijn, welke de kosten zijn, hoe de diagnostische resultaten het verloop van de behandeling kunnen beïnvloeden, wat men al dan niet mag verwachten van de behandeling.
Anderzijds is het belangrijk om aan uw dierenarts duidelijk te maken
- welke verwachtingen u heeft,
- wat belangrijk en al dan niet mogelijk (tijd, financieel, ...) voor u is
- wat u wel of niet wil weten.
Aan de hand hiervan en het karakter van uw hond (is deze in staat om zorg te ontvangen) kunnen jullie samen een plan opstellen.
Elk behandelingsplan start met een grondige beoordeling van de hond en diens medische, sociale en emotionele behoeften. Volgende zaken kunnen overlopen worden:
- nagaan of andere aandoeningen dan kanker aanwezig zijn bij uw hond en welke de impact ervan zijn
- pijn (plaats, oorzaak, ernst, mogelijkheid om deze onder controle te houden)
- wil om te eten en/of drinken en welke aanpassingen men hieromtrent kan doen, rekening houden met andere aandoeningen (zoals vb nierproblemen) en een compleet en gebalanceerd dieet bieden.
- eventuele (neven)effect van de tumor en/of andere zaken op ademhaling, het plassen, ontlasten, bewegen (vb de impact op een orgaan door de aanwezigheid van een tumor erin).
- welke effecten men mag verwachten veroorzaakt door het tumortype zelf
- welke de gemoedstoestand van uw hond is (ontspannen/angstig/vrolijk/zich terugtrekkend) en hoe uw hond zich normaal gedraagt
- nood aan gezelschap (van mensen of andere dieren)
- hoe de omgeving aangepast kan worden aan de specifieke behoeften
Bij dit plan moet rekening gehouden worden met de
- tijd die voor u beschikbaar is om zorg te verstrekken,
- de kosten die verwacht/gemaakt kunnen worden
- en uw zienswijze op de gebeurtenissen.
Dan kan uw dierenarts u gericht advies geven over de (evaluatie van) levenskwaliteit, hoe men zelf specifieke zorgen kan toedienen, eventuele aanpassingen aan de omgeving van uw hond, welke klinische tekenen men moet kunnen herkennen en het levenseinde.
Idealiter wordt dit plan neergeschreven en wordt een schatting gemaakt van de tijd die dit plan zal innemen, de geschatte kosten en de controlebezoeken.